Je pravdou, že dostupnosť jednotlivých častí z kury je dnes veľmi jednoduchá a práve toto je tým zásadným dôvodom prečo dnes pomerne široká skupina ľudí siahne radšej po balíčku kuracích stehien alebo pŕs. Áno, tomuto sa nedá nijako namietať a príprava týchto častí z kury je skutočne veľmi pohodlná a mäso stačí len vybrať z obalu. Potom je tu skupina tradičných kuchárov, ktorí na kura pečené vcelku nedajú dopustiť a najmä z hľadiska zachovania si všetkých chutí sa tento spôsob prípravy javí ako ten najideálnejší. Kura si teda zanechá maximum zo svojich chutí a šťavnatosť takéhoto mäsa bude neporovnateľne vyššia ako v prípade, keď by sme sa rozhodli urobiť restované prsia alebo stehná pečené na plechu. Skúste preto kura pečené vcelku opäť zaradiť do svojho repertoáru receptov. Veď pred niekoľkými desaťročiami bol toto ten ideálny spôsob ako pripraviť kuracie mäso.
Kura pečené vcelku a niekoľko praktických rád ako ideálne zvládnuť jeho prípravu
Kuracie mäso si skvele sedí s akoukoľvek zeleninou a táto kombinácia je pri jeho príprave jednou z tých najviac preferovaných. Škála receptov na prípravu kuraciny a zeleniny je nekonečne široká a označiť niektorý z nich za najideálnejší je absolútne nemožné. Zaujímavou alternatívou je však pečenie kury spolu so zeleninou na jednom pekáči. Použiť pritom viete koreňovú zeleninu a aj akúkoľvek inú. Ako ďalšiu radu by sme spomenuli vhodnosť pravidelne kuracinu počas pečenia podlievať výpekom. Táto zásada má následne veľký význam z pohľadu šťavnatosti mäsa a lepšieho previazania rôznych chutí. Unikajúca šťava z mäsa počas pečenia dokáže totižto odplaviť napríklad aj koreniny, ktorými je mäso ochutené. Vďaka podlievaniu ich na kura vrátime späť a jedlo tak bude oveľa chutnejším a plnohodnotnejším. Ako ďalšiu radu spomenieme pravidelné obracanie kuraťa počas pečenia. Tento proces by sme pritom mali niekoľkokrát zopakovať. Priemerný čas pečenia priemerne veľkého kuraťa je približne jedna hodina a otočiť by sme ho mali minimálne dvakrát. Najlepšie pritom urobíme, ak ho budeme piecť cca 15 min. chrbtom nadol. Následne ho približne na polhodinu obrátime a na posledných 15 min. ho opäť vrátime prsiami nahor. Kurča tak bude dokonale prepečené a navyše si vytvorí tak obľúbenú kôrku. Kvalitné kuracie mäso nájdete na webovej stránke http://www.kurakralovske.sk