Strukoviny sú dôležitou súčasťou výživy každého z nás

Strukoviny sú dôležitou súčasťou výživy každého z nás

Vďaka strukovinám teda nášmu telu zabezpečíme značný príjem proteínov a podobne je to aj v prípade zvierat. Významnou mierou sa pod tento fakt podpisujú hrčkotvorné baktérie. Tie vynikajú jednou podstatnou skutočnosťou, a síce sú schopné viazať dusík zo vzduchu. Vďaka takejto možnosti zabezpečujú dostatočnú dávku tohto plynu aj pre pôdu. Čo je však pre naše telo prospešné je to, že dusík je obsiahnutý aj v strukovinách. Ich pestovanie má však obrovský význam aj pre poľnohospodárov a stav obrábanej pôdy. Strukoviny totižto dokážu byť práve tou plodinou, ktorú sa oplatí vysádzať medzi plodiny pestované v jednotlivých rokoch. Napr. po niekoľkých rokoch pestovania obilnín na tej istej ploche by sme mohli jednu sezónu vysadiť práve strukoviny, ktoré dokážu pôdu veľmi dobre revitalizovať a dodať jej potrebnú odolnosť voči burinám.  

Strukoviny by mali byť súčasťou nášho jedálnička z viacerých dôvodov

Strukoviny a ich pozitívny vplyv na trávenie
Strukoviny nielen pre vegánov

Výživoví poradcovia pomerne často označujú strukoviny za ideálnu náhradu mäsa a toto tvrdenie nie je ani zďaleka náhodné. Môže za to najmä enormný obsah bielkovín a približne rovnaká porcia mäsa ich obsahuje menej približne o polovicu. V súčasnom potravinárskom priemysle je najviac spracovávanou sója a tá tvorí podstatnú zložku potravy vegetariánom či vegánov. Vďaka veľmi dobrým možnostiam skladovania strukovín, získavajú na význame v oblasti menej rozvinutých regiónov ako ochrana pred hladomorom. Tento typ rastliny navyše patrí medzi také, ktoré je možné spracovať bez akýchkoľvek zvyškov a nehovoríme len o plodine ako takej. Zvyšky rastlín sa používajú ako krmivo pre hospodárske zvieratá a dôvodom je opäť výskyt dusíka. Aj v ich prípade pozitívne vplýva na zdravie a správny rast. Pokiaľ teda máte záhradu, odporúčame každoročne vysadiť aj niektorú zo strukovín. Ideálnou kombináciou bude fazuľa s hrachom a týmto rozhodnutím zabezpečíte dokonalú výživu svojmu organizmu a tiež pôde. Strukoviny však ani zďaleka nezahŕňajú len hrach, fazuľu, sóju či šošovicu. Jedná sa o skupinu takmer 20.000 rôznych druhov rastlín, pričom sem radíme tie kultúrne i divorastúce. Ich význam a zaraďovanie do jedálnička je rozšírené po celom svete a pokiaľ človek preferuje racionálnu výživu, potom by mali byť stabilnou zložkou potravy. Vyhľadávané sú najmä kvôli spomínaným bielkovinám, bohatému obsahu vlákniny a prospešnej skladbe škrobu. Viac sa dozviete na webovej stránke https://bezodpadu.sk/.