Zemiaky ako zdroj hlavných živín a výborná potravina, bez ktorej si nevieme predstaviť svoj život!

Zemiaky ako zdroj hlavných živín a výborná potravina, bez ktorej si nevieme predstaviť svoj život!

Zemiaky už od nepamäti predstavujú základný zdroj mnohých živín, ktoré potrebujeme denno denne prijímať. Hlavným zdrojom je škrob, ktorý potrebujeme prijímať. Taktiež predstavujú nevyhnutnú súčasť obedov a pokrmov, ktoré sú v domácnostiach na Slovensku pripravované. Vďaka tejto potravine dokážeme vykúzliť naozaj kvalitný obed, či už v podobe polievky, prílohy alebo hlavného jedla. V tomto prípade je dôležité správne skladovanie zemiakov. Zemiaky sú teda naozaj obľúbenou potravinou.

Ako čo najlepšie skladovať zemiaky aby nám vydržali čo najdlhšie?

Zemiaky so zeleninou
Šalát so zemiakmi

V tomto prípade majú o niečo lepšie podmienky tí, ktorí bývajú v rodinných domoch. Najmä staršie rodinne domy majú k dispozícii pivnice, ktoré sú určené práve pre zemiaky a pre ich správne skladovanie. Zemiaky by mali byť uskladnené na tmavom a studenom miestne, ideálne v pivnici, kde je teplota pre zemiaky viac než priaznivá. V prípade, že je takáto pivnica dostatočne vyhovujúca pre zemiaky, môžu vám vydržať naozaj dlhú dobu bez hnitia a bez nových zbytočných klíčkov. V tomto prípade mnohí nemajú dostatočné podmienky nato, aby bolo skladovanie pre zemiaky ideálne a mnohokrát sa stretávajú prave s tým, že musia kopu zemiakov vyhodiť, pretože už nepredstavujú plnohodnotnú potravinu. Pokiaľ nemáte k dispozícii takéto miesto, určite by ste kúpu zemiakov mali zúžiť na menší počet. Pokiaľ takéto miesto k dispozícii máte, môžete si zaobstarať viac vriec, ktoré vám vydržia naozaj dlhé obdobie a máte vystarané. 

Zemiaky a kvalitný obed 

Potravina, akou je zemiak dokáže zachrániť množstvo obedov. V mnohých prípadoch ich využívame hlavne ako prílohu v jedlách, v podobe varených alebo pečených zemiakov. Na druhej strane, zemiaky môžu predstavovať aj hlavné jedlo, skoda napriklad granadír, francúzske zemiaky, zemiakové placky alebo zemiaková baba, ktorá je veľmi známa v menších mestách a hlavne na dedinách. 

Vyberajte si kvalitu! 

Aj na zemiakoch sa dá niečo pokaziť. V tomto prípade by ste si naozaj uvážlivo mali vyberať tento typ potraviny. Vyvarujte sa zeleným zemiakom a tým, ktoré začínajú klíčiť. Mnohí uprednostňujú zemiaky od slovenských dodávateľov a pestovateľov, pretože vedia, že sú naozaj čo najviac domáce. V prípade, že si chcete prečítať viac o zemiakoch, určite navštívte internetovú stránku http://www.osivo.sk .